Wellness at Work

På Skånetrafiken skapas teamkänsla med hjälp av friskvård

Titti på Skånetrafiken

När Titti Unosdotter, chef på Skånetrafikens Affärsområdet Serviceresor, ville minska stillasittandet och förbättra kosthållningen med mål att minska sjukfrånvaron bland sina medarbetare var det självklart för henne att kontakta WW ViktVäktarna. 

-Jag har jobbat som distriktssköterska så friskvård ligger mig varmt om hjärtat. Redan på den tiden använde jag WW ViktVäktarna till mina patienter. WW ViktVäktarna känns som ett hållbart alternativ, och det enda som kan erbjuda ett helhetskoncept.

Wellness at Work med Online coach

På Skånetrafikens Serviceresor jobbar de i skift så därför passade Wellness at Work med Online coach dem. Förutom att inspirera medarbetarna till bättre hälsa, så är en av effekterna som Titti ville få att skapa teamkänsla. Genom att deltagarna stöttar varandra och delar med sig av sina erfarenheter har teamet kommit varandra närmre. 

-I Facebook-gruppen håller vi koll på varandra, stöttar och ger tips. Det är flera som delar med sig av sina erfarenheter och vågar öppna sig. Jag ser även att de närmar sig mig som chef. 

 

Via Facebookgruppen får deltagarna allt de behöver för att lyckas med sin viktminskning,samtidigt som de kan stötta varandra. Dessutom får de tillgång till WW ViktVäktarnas app. 

-VI har problem med ohälsa och jag vill att mina medarbetare ska inspireras till att bättre kost. Då är det viktigt att erbjuda ett strukturerat verktyg för dem att använda.  

 

Ringar på vattnet

På Affärsområde Serviceresor finns ca 130 anställda, och 30-talet deltog i Wellness at Work-gruppen. Tillsammans har de gått ner 80 kg. 

-Det är en hel medarbetare! Vi har kört en omgång och nu ska vi just starta en till. Sen är tanken att vi ska sprida det till andra i vår verksamhet, vi är 400 anställda totalt. 

 

Förutom att deltagarna har minskat i vikt, så har deras mat- och motionsvanor ändrats. 

-Matlådorna ser annorlunda ut och diskussionerna handlar ofta om mat och träning. Några går ut en promenad på lunchen. Dessutom är det fler som använder sig av friskvårdskortet nu, även de som inte är med i WW-gruppen.

 

Wellness at Work är en del i Skånetrafikens friskvårdsarbete. De har även tagit in fem hälsoinspiratörer för att uppmuntra till goda vanor. Till förfogande har de även balansplattor, löpband och kontorscyklar. 

 

 

Vill du förbättra hälsan på ditt företag?