Wellness at Work

Våra bästa tips

Fem tips på roliga träningsaktiviteter med kollegorna

Att träna tillsammans med kollegorna ger både ny energi och stärkta relationer. Det finns mängder av roliga aktiviteter som förbättrar både gemenskapen och hälsan. Att spela brännboll eller ta en gemensam promenad är exempel på aktiviteter som är perfekta under lunchrasten.

Så lagar du en enkel och nyttig lunch

För att vi ska orka hålla energin uppe under hela arbetsdagen behöver vi äta en näringsrik lunch. Samtidigt kan det vara lätt hänt att vi fyller våra matlådor med väldigt kaloririk mat och i för stor mängd. Vi på Wellness at Work ger våra bästa tips på hur du kan göra din vanliga lunchlåda mer hälsosam – fast med samma goda smak.

Prestera bättre på jobbet – fem tips för återhämtning

Sömnsvårigheter kan vara otroligt krävande. Många håller nog med om att en arbetsdag kan kännas jobbig om man har sovit dåligt natten innan. När man upplever sömnsvårigheter är återhämtning grundläggande för att vi ska kunna orka prestera på jobbet. Därför har vi tagit fram fem tips som kan hjälpa dig att slappna av – både under dagen och på kvällen.

Så håller du träningsmotivationen uppe hela våren

I början av året är det många av oss som sätter upp mål för att bättra vår hälsa och vårt välmående. Men under våren kan träningslusten börja tryta vilket kan leda till att vi hamnar i gamla och onyttiga vanor. Här listar vi på Wellness at Work våra bästa tips för att du ska lyckas hålla motivationen uppe.

Hälsofällorna att undvika vid återkomsten till kontoret 

Efter att restriktionerna släpptes kan nu många gå tillbaka till den fysiska arbetsplatsen. Men omställningen kan också medföra flera utmaningar för medarbetarna. Tidsbrist, lunch på restaurang i stället för matlådor och onyttig fika är några av de mest vanliga fallgroparna. Ulrika Holm, friskvårdscoach på WW ViktVäktarna, ger sina bästa tips.

Så får du en hälsosam och smakrik start på det nya året

Många har förhoppningar om att påbörja det nya året med hälsosamma vanor och äta mer näringsrik mat. Men jobbstressen kan ofta leda till att du inte orkar eller hinner laga nyttig mat varje dag. Därför har vi på WW ViktVäktarna släppt kokboken Preppat & Klart som gör det enklare för dig att planera ditt nya och mer hälsosamma år. Läs mer här.

Så förbättrar du arbetsmiljön för dina medarbetare

Att skapa tid för återhämtning utanför arbetet, som att få tillräckligt med sömn och vila, är avgörande faktorer för vår hälsa. Men en annan viktig friskfaktor är att uppmuntra dina medarbetare till fler pauser och mer fysisk aktivitet under arbetsdagen. Här kommer fyra tips så att du och dina medarbetare kan få bättre förutsättningar till en sund arbetsmiljö.

4 tips för ökad psykisk hälsa vid hemmajobb

Det ökade hemarbetet har riktat fokus på att se till att medarbetarna har god ergonomi och hälsosamma vanor – men i en tid då den sociala gemenskapen blivit lidande är det minst lika viktigt att säkra medarbetarnas psykiska hälsa. Här är fyra tips på hur du som arbetsgivare kan tänka och agera för att försäkra dig om att medarbetarna mår bra även mentalt.  

Undvik hälsofällorna vid hemarbete

Tre tips: så undviker du hälsofällorna vid hemarbete

Att jobba hemifrån kan leda till minskad motivation att äta nyttig mat och motionera regelbundet. Men det finns enkla sätt att hitta rutiner i vardagen så att du kan upprätthålla hälsosamma vanor – även under hemarbete. Här har vi på WW ViktVäktarna listat tre tips på hur du undviker de vanligaste hälsofällorna vid hemarbete. 

5 enkla tips: Så kommer du igång med utomhusträningen

Att jobba hemifrån kan leda till mer stillasittande, utebliven motion och mindre frisk luft. Men nu när våren är här och temperaturen stiger ökar möjligheterna för att kunna träna utomhus. Utegym, backintervaller och geocaching är bara några tips vi på WW ViktVäktarna vill dela med oss av för en hälsosammare vardag.

Så gick anställda i Höganäs kommun ner 120 kilo i vikt​

En del av de 2 000 anställda i Höganäs kommun led av överviktsrelaterade besvär.
I hopp om att bryta den negativa trenden gick två grupper på 15 personer med i WW ViktVäktarnas Wellness at Work. På tre månader lyckades man gemensamt gå ned 120 kilo i vikt. Läs om hur det gick till här!

Ulrika Holm

Så coachar hon medarbetare till en sundare livsstil

Ulrika Holm är företagscoach på WW ViktVäktarna och hjälper medarbetare till en sundare livsstil. Läs mer om varför Ulrika har världens bästa jobb, som tillåter henne att hjälpa människor förändra och förbättra sina liv.  

5 steg till en hälsosammare arbetsplats​

Vi svenskar spenderar runt 1 200 timmar på jobbet varje år, enligt Sveriges ledande ekonomiprofessor Per Krusell. Det är förstås en stor del av livet och det är därför viktigt att vi trivs och mår bra på jobbet. Men hur skapar vi en hälsosam arbetsplats? Det finns förstås många olika sätt att komma dit och för att hjälpa dig och ditt företag på vägen har vi på WW ViktVäktarna satt ihop fem enkla steg till en hälsosammare arbetsplats. 

Skånsk bank gick ner 200 kilo i vikt – och ökade gemenskapen​

Sparbanken Skåne är en ledande regional bank med ett tjugotal kontor och ca 500 anställda. I början av 2019 valde 70 medarbetare att delta i ett pilotprojekt tillsammans med WW ViktVäktarna. Två månader senare hade gruppen lärt sig nya sätt att äta, gått ned totalt 200 kilo och samtidigt stärkt företagskulturen och gemenskapen på jobbet. Läs mer om vilka positiva effekter Wellness At Work hade för Sparbanken Skåne. 

Jobbfri semester

Så hjälper du dina medarbetare till en jobbfri semester​

Trots vikten av återhämtning kommer varannan svensk att läsa mejlen under sommarens ledighet, enligt en undersökning. Här kommer 3 tips på hur du hjälper dina anställda till en välförtjänt, jobbfri semester.

Bevara energin

5 tips: så bevarar du kollegornas energi efter semestern​

Sommar, sol och semester – efterlängtad ledighet som alltför snabbt går över i höst och vardag. För många kan det kännas tungt att komma tillbaka till jobbet igen efter semesterveckorna. Här är fem tips på hur du som chef kan hjälpa dina medarbetare att behålla energin och komma på rätt bana inför höstens arbete.

Fyra av fem anställda oroar sig för sin hälsa​

Sannolikheten att dina medarbetare oroar sig för sin hälsa är mycket stor. I en undersökning som vi på WW ViktVäktarna nyligen lät Kantar Sifo göra framkommer att så många som 81 procent av alla anställda oroar sig för sin hälsa idag. Läs om vad du som arbetsgivare kan göra för att minska hälsostressen bland dina anställda. 

När din eller kollegornas diet påverkar jobbhumöret​

Har du någon gång testat en ny diet, bara för att upptäcka att du tappar energin under arbetsdagen, att du blir hungrig för snabbt och känner irritation mot dina kollegor? Dåligt humör på jobbet är ofta ett tecken på att du inte äter hälsosamt. Läs mer om hur dieten kan påverka jobbhumöret. 

Friskvårdsbidrag – en förmån eller en investering?​

För dem som inte utnyttjat sitt friskvårdsbidrag ännu kan det ligga nära till hands att lägga pengen på SPA behandling, avslappnande örtbad eller massage. Men kom ihåg att friskvård inte bara ska vara en förmån för arbetstagaren utan även en långsiktig investering för dig som arbetsgivare.

Så tar du dig igenom arbetsdagen efter en dålig natt​

En lång arbetsdag efter en natt med lite sömn är en utmaning för de allra flesta – men genom att göra smarta val under dagen kan du enkelt skjuta på tröttheten tills du kommer hem igen. Här är 5 enkla tips på hur du tar dig igenom arbetsdagen trots dålig sömn!

Så ger du dina medarbetare ett riktigt friskt nytt år

En ny Sifo-undersökning visar att drygt två av fem saknar engagemang från sin chef när det gäller att skapa en hälsofrämjande miljö på arbetsplatsen. Här ger WW ViktVäktarnas Wellness Coach Linda Tuominen sina bästa tips på hur du som chef kan ge dina medarbetare en frisk och sund arbetsplats under år 2020.

5 övningar som tränar upp din kropp på jobbet​

Är du stressad över träningshetsen som sveper in under januari månad? Har du inte tid att gå till gymmet? Var lugn, här listar vi på WW ViktVäktarna fem övningar som du enkelt hinner med under arbetstid.

Skapa en hälsosam arbetsplats

Så skapar du en arbetsplats med fokus på hälsa​

Visste du att fyra av fem anställda oroar sig för sin hälsa? Det visar en färsk Sifo-undersökning som vi på WW ViktVäktarna låtit göra. Var fjärde oroar sig en eller flera gånger i veckan. Läs våra tips för hur du skapar en hälsosam arbetsplats. 

mindfulness på jobbet

5 övningar i mindfullness som gör dig lugn på jobbet

Visste du att vi tillbringar i genomsnitt 90 000 timmar under vår livstid på jobbet? Om du inte tillåter kroppen och hjärnan att vila under dagen kan det få negativa konsekvenser på både din mentala och din fysiska hälsa. Här är fem övningar som hjälper dig att behålla lugnet under en stressig arbetsdag.  

Så hjälper du dina medarbetare till en semester utan jobbstress

Ledighet är A och O för återhämtning. Ändå jobbade nästan varannan svensk (47 procent) under sin semester förra sommaren, enligt en undersökning. Här kommer därför 5 tips på hur du hjälper dina anställda till en semester utan jobbstress. 

6 hälsopoddar att inspireras av under semestern​

Vi på WW ViktVäktarna vill tipsa om några av våra favoritpodcaster inom hälsa, att varva sommarpratarna med. Läs mer och inspireras här. 

3 enkla steg till en varierad kost vid hemmajobb​

Ett par mackor eller lite flingor framför datorn.  En snabbtinad Billys-pizza i mikron. Känner du igen dig? I Coronatider är vi många som jobbar av hemifrån, men långt ifrån alla orkar eller har inspiration till två lagade mål mat om dagen. Här kommer tre tips till dig som vill äta mer varierat – även under hemmalunchen.

Yoga hemma

5 tips för att få vardagsmotion när du jobbar hemma

Att arbeta hemma kan leda till mer stillasittande och möjligen en del utebliven motion. Men det finns enkla knep för att bryta den onda cirkeln och inkludera mer rörelse i vardagen. 

Så får du medarbetarna att nyttja friskvårdsbidraget

En Sifo-undersökning* som vi låtit genomföra visar att det är mycket friskvårdspengar som brinner inne i Sverige. Av de 57 procent av alla svenskar som erhåller friskvårdsbidrag missar 1 av 4 (24%) att utnyttja pengarna. Här följer tre tips på hur du kan motivera dina medarbetare att faktiskt nyttja förmånen.